17 May, 2010

umpanan tidak menjadiAssalamualaikum.

Keputusan Pilihan raya kecil Parlimen Sibu menjadi satu lagi tamparan hebat buat BN. Kemenangan Wong Ho Leng calon pakatan Rakyat yang juga Adun Bukit Assek, memperoleh 18,845 undi menewaskan calon BN, Robert Lau Hui Yew, yang mendapat 18,447 undi manakala calon Bebas, Narawi Haron memperoleh 232 undi.


Corak Politik kaum di Malaysia

Kekalahan BN di Parlimen sibu memperlihatkan satu lagi penolakan masyarakat terhadap kepimpinan BN yang ada sekarang. Kaum Cina misalnya telah memperlihatkan trend mengundi yang berlainan berbanding kaum-kaum lain di Malaysia sejak PRU ke 12 apabila MCA dab Gerakan ternyata gagal untuk mengembalikan keyakinan orang Cina terhadap BN.

"istilah Politik Baru" yang digunapakai oleh pengkaji politik untuk melihat suasana politik tanah air kini sedikit sebanyak menerangkan keadaan yang berlaku. Masyarakat kini bukan sahaja kaum Cina bahkan kaum Melayu dan kaum India mula memperlihatkan suatu corak politik yang lebih kehadapan. Persoalan Perkauman walaupun masih menjadi pokok utama, namun tidak lagi menjadi TUNJANG dalam pemilihan calon dalam sesuatu pilihan raya. Persoalan Integriti,ketelusan,Keadilan,dan pentadbiran cekap lebih menjadi garis pengukur dalam corak politik masyarakat kini terutamanya bagi yang tinggal di bandar.

Ternyata ketidakpuashatian masyarakat di Sibu telah menghukum BN yang dalam prk parlimen Sibu. Banyak yang kita dengar keadaan masyarakat di Sarawak yang masih jauh ketinggalan berbanding di Semenanjung tanah air walaupun kerajaan BN berbangga dengan keadaan masyarakat Malaysia sekarang dan sering membandingkan dengan negara dunia ke tiga terutama di Afrika.


POLITIK WANG / RASUAH POLITIK

Rasuah untuk memperoleh sokongan dalam pilihan raya telah menjadi trend bagi BN sejak sekian lama. lihat saja di mana-mana pilihan raya keci baru-baru ini, pelbagai projek ditaburkan,pelbagai janji diungkapkan, pelbagai jaminan bahkan ugutan dilemparkan. Hanya 1 yang menjadi agenda iaitu terus berkuasa, bukannya kepentingan rakyat yang diutamakan.

Oleh itu,rakyat yang sudah lali dengan trend ini perlu bijak mencari peluang sebagai mana BN "bijak" mengumpan. "kalau depa bagi ambik saja la,tapi undi bagi kepada yang
layak. Bukannya kepada pemimpin perasuah yang menghabiskan wang rakyat yang mencari rezeki dengan tulang empat kerat.

Memetik ucapan Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang ketika berceramah pada malam terakhir sempena prk parlimen Subu :

"Saya mahu rakyat Sibu menjadi ikan yang bijak, pilih umpan yang baik sekali tapi hanya makan umpan sahaja jangan sekali-kali makan pancing. Biar dia bawa balik pancing ke Kuala Lumpur dan tenung pancing tersebut kenapa ikan di Sibu tidak terkena pancingnya kali ini.

"Jadi sekarang perlu ada perubahan agar mereka tidak tidur lagi dan takut dengan rakyat Sarawak terutamanya Sibu. Biar mereka tahu rakyat sudah tidak memberi peluang padanya untuk terus menipu,"

Keputusan telah diketahui, maka pengundi di Parlimen Sibu memilih satu langkah yang bijak. Bukan saja di Sibu,bahkan di seluruh negara perlu menggunakan kebijaksanan bagi memilih pemimpin.


PERUBAHAN

Istilah perubahan adalah ungkapan yang paling tepat bagi mengambarkan suasana politik sejak pru ke 12. Rakyat mahukan perubahan. Pemerintahan BN ternyata mula disingkap dengan pelbagai salah laku, ketiadakcekapan dalam pentadbiran,dan rasuah yang berleluasa.

Rakyat Malaysia yang mempunyai pelbagai kaum,budaya dan agama sudah semestinya mahukan sebuah pemerintahan yang cekap,bersih dan adil bagi mewakili mereka. Sudah semestinya Politik Perkauman yang menjadi Tunjang kepada BN tidak dapat lagi diterima oleh masyarakat di Malaysia. Sekiranya Persoalan Kaum menjadi pokok utama sebagai mana UMNO ,MCA ,MIC dan lain-lain parti dalam BN, bagaimana setiap Individu hendak mendapatkan Keadilan bagi dirinya. Api-api perkauman yang ditiupkan ternyata merosakkan hubungan kaum.

Oleh itu, perubahan diperlukan dalam suasana politik tanah air. Pakatan Rakyat harus mengambil peluang ini membuktikan kepercayaan yang diberikan oleh rakyat dilaksanakan dengan sebaik mungkin kerana rakyat mahukan perubahan.

No comments: