17 April, 2011

masih ada sinar di bumi kenyalang


Pelbagai cerita dan andaian mewarnai sepanjang kempen di dalam pilihanraya Umum Negeri Sarawak kali yang ke 10. Ramai sudah menjangka BN akan menang,dan keputusan tersebut adalah BIASA. Namun yang LUAR BIASA ialah PENINGKATAN UNDI dan kemenangan Pakatan Rakyat di 15 kerusi Dun membuktikan bahawa Hegemoni BN di Sarawak semakin terhakis. Penerimaan rakyat sarawak terutamanya di kawasan Bandar kepada Pakatan Rakyat sudah jelas menunjukkan isyarat kepada BN. Walaupun BN menang dengan majoriti 2/3, namun sudah pasti peningkatan jumlah undi kepada Pakatan rakyat dalam pilihanraya kali ini mencemaskan pimpinan tertinggi BN.

Hubungan yang dibina oleh BN dengan rakyat Sarawak sejak sekian lama berbentuk penaung-dinaung adalah bertujuan untuk mengekalkan kuasa di kalangan pimpinan elit BN,jadi tidak hairan BN masih dapat mengekalkan kuasanya. Rakyat dibiarkan hidup dalam serba kekurangan,dan hanya dicanangkan hanya BN dapat menyelamatkan dan memberi kehidupan yang lebih baik kepada rakyat..namun DUNIA KIAN BERUBAH,perubahan tetap berlaku walaupun ianya mengambil masa yang lama.

Monopoli BN kini makin terpecah,kehadiran parti-parti Alternatif sedikit sebanyak membuka mata rakyat. Sistem demokrasi yang berjalan sepatutnya dimanipulasi sebaik mungkin oleh rakyat bagi menyatakan hasrat di hati..

PRESTASI PAS DALAM PILIHANRAYA SARAWAK KALI KE 10

Walaupun tewas di kelima-lima kerusi yang ditandingi dalam pilihan raya negeri Sarawak hari ini, tetapi berdasarkan jumlah yang diperolehi, menunjukkan PAS "sudah diterima dan tidak asing lagi" di negeri itu. Oleh itu, kata Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata parti itu akan memikirkan langkah lebih serius untuk terus bertapak di Sarawak.

"PAS tidak kecewa dengan kekalahan itu kerana kita parti baru. Ini kerana jumlah majoriti yang meningkat seratus peratus (di Beting Maro) berbanding pada 2006. Di Beting Maro kita dahulu kalah (majoriti) lebih 800 undi, kali ini kita kalah majoriti lebih 300. Ini menunjukkan ada peningkatan undi (kepada kita). Lebih penting semua kerusi yang kita bertanding, tidak ada yang hilang deposit," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.
Menurutnya, selepas ini parti akan membuat bedah siasat untuk mengkaji kelemahan dan kekuatan jentera di peringkat akar umbi.

Sementara itu, Timbalan Presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa berkata walaupun kalah, tetapi beliau "positif" bahawa PAS akan terus membuat anjakan bagi meningkatkan sokongan rakyat. Malah, katanya, PAS juga mendapat jumlah undi yang membanggakan, khususnya di Muara Tuang dan Tanjong Datu - yang kali pertama ditandingi dalam dalam pilihan raya negeri kali ini.

"Ini merupakan petanda bahawa rakyat Sarawak tidak menolak secara total. Keputusan itu membuktikan mereka menerima kehadiran PAS bagi melangsungkan perjuangan untuk rakyat," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.
Katanya, PAS akan terus menyusun program bagi menarik sokongan pengundi di negeri itu khususnya di kawasan yang ditandingi parti itu.

"Ini satu petanda bahawa tanah Sarawak subur untuk PAS," katanya sambil menambah PAS menghormati keputusan rakyat dalam pilihan raya ini.

Berdasarkan keputusan rasmi, jumlah undi yang diterima oleh calon PAS adalah seperti berikut:

* Abang Ahmad Kardee Abang Masagus (Beting Maro - 2,678 undi)
* Abang Eddy Allyanny Abang Fauzi (Sadong Jaya -1,074 undi)
* Noraini Hamzah (Muara Tuang - 3,196 undi)
* Adam Ahid (Sebuyau - 1,769)
* Nani Sahari (Tanjong Dato - 1,002 undi).Jumlah Kerusi Yang Dipertandingkan - 71

Barisan Nasional - 55

DAP - 12

PKR - 3

Bebas - 1

PAS - 0

SNAP - 0

Parti Cinta Malaysia – 0

1 comment:

Anonymous said...

be end zero sekiranya btnding cam anak jantan...huhu..demokrac mati di malaysia..media n duit rkyat digunakan untuk jentera be end..bkn parti vs parti..tapi parti vs kerajaan