14 April, 2010

the memory of gaza

Isu pencerobohan israel ke atas palastien telah menjadi tumpuan dunia. sekian lama jenayah kemanusiaan yang dilakukan secara terang-terangan oleh tentera Zionis, namun negara-negara kuasa besar yang kononnya menjadi hero untuk membendung pengganas, hanya memerhatikan sahaja pengganas Zionis bertindak sesuka hati terhadap penduduk palastien.

Ribuan nyawa telah menjadi korban, kemusnahan harta benda tidak ternilai, namun ianya masih belum tamat, bahkan masih lagi berdarah sehingga ke hari ini. sedihnya melihat nagara-negara Arab di sekeliling Palastien terutamanya Mesir yang menjadi boneka dan tali barut Israel/Amerika memenjara penduduk Islam di Palastien. Manakala badan-badan Dunia seperti OIC hanya menghabiskan masa dan duit bermesyuarat membuat pelbagai resolusi yang tidak mendatangkan manfaat.

Geram di hati bertambah apabila berita terbaru mengenai pendedahan di Parlimen Malaysia berkaitan dengan APCO,sebuah syarikat milik Israel yang berpengkalan di Tel Aviv yang mempunyai hubungan dengan kerajaan Malaysia dan dibayar berpuluh juta ringgit hanya untuk menaikan imej Perdana Menteri. Malahan tindakan ini meletakkan keselamatan negara terancam.

Pelik,takkala seluruh dunia mengecam Israel,tiba-tiba bangsa yang dilaknat Allah s.w.t ini disambut dengan baik oleh rejim pemerintah di Malaysia...

kini,pelbagai kempen bagi membantu penduduk palastien dilakukan di seluruh dunia. pelbagai misi direncana oleh NGO-NGO mengutip sumbangan bagi disalurkan.
Hari ini, di Sekolah Rendah Islam Al-Furqan turut dilancarkan kempen menderma tabung Palastien agar tidak ketinggalan membantu saudara seagama yang menghadapi kesusahan. Tayangan Video dipaparkan kepada para guru dan pelajar supaya timbul kesedaran untuk membantu penduduk Palastien. Alhamdulilah, pelancaran berlangsung dengan lancar..


p/s: maklumat lanjut berkaitan dengan kempen yang dijalankan untuk membantu penduduk
palastien di http://www.lifeline4gaza.org/

1 comment:

Anonymous said...

save palestine..
amerika ada yahudi.
malaysia ada umno..
haha..